Платіж у кредит
3

Вступ

 

 

 

Актуальність теми. Сучасний етап розрахунків світової економіки характеризується подальшим поглибленням та зміцнення взаємозв'язків між національними економіками, які передбачають здійснення міжнародних розрахунків.

Міжнародні розрахунки - це грошові розрахунки між установами, підприємствами, банками та окремими особами, пов'язані з рухом товарно-матеріальних цінностей та послуг у міжнародному обороті [11,c.94].

Міжнародні розрахунки охоплюють торгівлю товарами та послугами, а також некомерційні операції, кредити й рух капіталів між країнами, у тому числі відносини, пов'язані з будівництвом об'єктів за кордоном і наданням економічної допомоги країнам.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дане питання цікавить як вчених так і фахівців, які щодня займаються цією справою і працюють в даній сфері. Так на сьогодні існує велика кількість навчальних посібників та статей присвячених даній проблемі. Серед авторів цих публікацій необхідно виділити наступних: Арутюнян С.С., Ітигін Є.В., Соколова О.В., Савлук М.І., Мороз А.М., Пуховкіна М.Ф., Балабанов І.Т., Наконечний О.М., ПасецькаМ.Г., Ющенко В.А. та інші.

На сьогоднішній день на стан міжнародних розрахунків впливає цілий комплекс чинників, до яких належать: політичні та економічні відносини між країнами; позиція країни на товарних та грошових ринках; ступінь використання та ефективність державних заходів щодо зовнішньоекономічного регулювання; валютне законодавство; міжнародні торговельні правила та звичаї; регулювання міждержавних товарних потоків, послуг і капіталів;різниця в темпах інфляції в окремих країнах;стан платіжних балансів; банківська практика; умови зовнішньоторговельних контрактів і кредитних угод; конвертованість валют тощо.