Платіж у кредит
41

Розмір оплати за отримання авансу визначається обумовленою в договорі ставкою у відсотках річних, при цьому відсотки на користь покупця нараховуються з дня переказування авансу до дати реальної поставки товару. Однак частіше відсоткова ставка у контракті не вказується, а враховується сторонами при узгодженні ціни товару, тобто через зниження ціни на розмір витрат, пов’я­заних з наданням авансу.

 

2.4 Платіж у кредит – як одна з форм міждержавних розрахунків в Україні

 

 

Обслуговування зовнішньоторговельних угод полягає у посередництві банку щодо фінансових розрахунків між експортерами та імпортерами. Посередництво банків у розрахунках здійснюється за допомогою кореспондентських зв’язків, тобто відкри­т­тя кореспондентських рахунків між банками двох країн - експортера та імпортера.

В окремих випадках, як виняток, Національний банк України маже надавати дозвіл на відкриття прямих рахунків юридичним та фізичним особам (резидентам) України у зарубіжних банках. Відкриття підприємствами України рахунків у зарубіжних банках здійснюються у порядку, визначеному Постановою Національного банку №328 від 29 грудня 1995 р., якою затверджене Положення “Про порядок надання індивідуальних ліцензій на відкриття резидентами рахунків в іноземних банках”. Відповідно до цього Положення Національний банк України надає індивідуальні ліцензії на відкриття резидентами України рахунків в іноземній валюті у такому порядку.