Найвищі моральні цінності людини: сенс життя
5

Розділ 1. Проблема пошуку сенсу життя

 

1.1 Юнацький вік і моральні цінності

 

 

 

Юнацький вік один з відповідальних періодів формування особистості, який включає усвідомлення сенсу життя та її цілей. Більшістю вчених визнається, що підлітковий і юнацький вік є головним періодом формування власних переконань і вміння самостійно будувати свій життєвий шлях. На даний період ситуація розвитку для юнаків ускладнена ще й труднощами соціальної перебудови нашого суспільства, у зв'язку з чим необхідно вивчення психології сучасних підлітків та юнаків/дівчат, зокрема особливостей формування пошуку сенсу життя.

Проблема пошуку сенсу життя у юнацькому віці залишається актуальною тому що, по-перше, немає єдиного підходу до трактування поняття сенсу життя, по-друге, кардинальні зміни в політичній, економічній, духовній сферах нашого суспільства тягнуть за собою радикальні зміни в ціннісних орієнтаціях і вчинках людей, особливо яскраво це виражено у юнаків та дівчат.

Особливої ​​гостроти сьогодні набуває вивчення змін, що відбуваються у свідомості сучасної молоді. Неминуча в умові ломки усталених засад переоцінка цінностей, їх криза найбільше проявляються у свідомості цієї соціальної групи.

Дослідження проблем молоді взагалі - веління часу. Питання про молодь завжди гостро стоїть, перш за все, тому, що це покоління найменш інтегровано в соціальні зв'язки, найменш стійко в своїх поглядах, у своїй поведінці, у ставленні до навколишнього світу.

Юнацький вік - один з самих поплутаних і суперечливих в психологічних і педагогічних уявленнях і теоріях. Це період індивідуального життя, у якому розвивається здатність діяльно, практично співвідносити цілі, ресурси та умови для вирішення завдань будівництва власного життя, перспективи,характерної для дорослої людини (рішення професійної, виробничої задачі, прояв громадської позиції;