Вексельна форма розрахунку
47

Розділ 3. Висновки та рекомендації

 

3.1 Переваги та недоліки використання векселів

 

 

 

В умовах переходу України до ринкової економіки дедалі частіше й окреслюється проблема формування професійного вексельного ринку. В сучасних умовах фінансової кризи, коли має місце відсутність готівки, використання векселів на підприємствах стає актуальним.

Залежно від видів платіжних інструментів та порядку їх обороту виділяють кілька форм безготівкових розрахунків це зокрема: розрахунки платіжними дорученнями, платіжними вимогами-дорученнями, чеками, розрахунки за акредитивами, платіжними вимогами, інкасовими дорученнями, векселями. За кожною формою безготівкових розрахунків можуть застосовуватися кілька способів платежу. Кожний з них визначається порядком та умовами виконання підприємствами взаємних грошових зобов’язань.

Вексельна форма розрахунків являє собою розрахунки між постачальником тобто отримувачем коштів і покупцем (платником коштів) з відстрочкою платежу, які оформляються векселем. Вексель – це письмове безумовне зобов’язання, що дає її власнику беззаперечне право вимагати сплати визначеної у векселі суми від особи, яка видала вексель, у відповідний строк і у відповідному місці. Правовою основою вексельного обігу в Україні є законодавчі, нормативні акти, розроблені згідно з положенням Єдиного вексельного закону, ухваленого Женевською вексельною конвенцією 1930 року.

Загалом за своєю суттю вексель є абстрактним борговим зобов’язанням. Його абстрактність полягає в тому, що він не обумовлений попереднім виконанням будь-яких договірних зобов’язань [11,с.316].

Найчастіше вітчизняними підприємствами вексель використовується для відстрочення платежу. Оскільки саме в періоди кризи ліквідності у підприємств виникає необхідність у використанні негрошових розрахунків. Таким чином покупець, не маючи можливості заплатити тут і зараз, може скористатися векселем (серед його назв – товарний, розрахунковий, комерційний). У порівнянні з іншими формами не грошових розрахунків, вексель має низку переваг. Головними з них є доступність, оскільки виписати власний вексель може будь-яке підприємство, і простота обігу. Чим більш відомим є підприємство, тим більше шансів у виписаного ним векселя почати свій шлях.