Система майнового страхування. Страхова діяльність в Україні. Еволюція та сучасний стан
13

2. Страхова діяльність в Україні. Еволюція та сучасний стан

 

 

На сучасному етапі розвитку страхового бізнесу України суспільству важливо розуміти його проблеми та можливі шляхи їхнього розв’язання. З кожним роком вітчизняний ринок страхування удосконалюється, покращуються механізми його існування та функціонування. Учасники ринку постійно виявляють нові, більш ефективні методи реалізації завдань, які постають перед фахівцями страхової справи та потребують нагального вирішення. Як наслідок матимемо позитивний результат, адже розв’язок проблем сприятиме уникненню непорозумінь між суб’єктами страхового ринку та надасть можливість скласти відповідну конкуренцію іншим країнам.

Через поглиблення ринкової трансформації та структурної перебудови національної економіки дедалі більшого значення набуває процес стабілізаційного розвитку українського ринку страхування. Цього можна досягти лише завдяки його постійному аналізу та контролю. В результаті конкретизація проблем допоможе знай(ти шляхи їх розв’язання та подолати не тільки вже існуючі, але й потенційні загрози національного страхового ринку.

Страховий ринок України сьогодні демонструє одну з найбільших динамік росту серед усіх секторів економіки. Згідно з офіційними даними станом на 31.12.2010 до реєстру Держфінпослуг було включено 411 страхових компаній, частка СК «life» складає 55, СК «nonlife» – 356, з них з іноземним капіталом – 66. Виключено з реєстру страховиків протягом року 20, внесено до реєстру 33. На 31.12.2011 зареєстровано 446 страхових компаній, в т. ч. СК «life» – 65, СК «nonlife» – 381, з іноземним капіталом – 78. Протягом року з реєстру виключено 19 страховиків, а включено – 54. Якщо розглядати І квартал 2012 року, то обсяг СК уже становить 458, серед яких частка СК «life» складає 69, що на 9 компаній більше за І квартал поперед