Податковий менеджмент. Організація діловодства в роботі податкового менеджера. Недоїмка
17

Звітність і зведені інформації про нарахування та надходження податків, зборів (обов'язкових платежів), податковий борг, розстрочені та відстрочені суми, помилково та/або надміру сплачені і невідшкодовані платежі складаються підрозділами адміністрування облікових показників та звітності органів державної податкової служби засобами інтегрованої автоматизованої інформаційно-аналітичної системи податкових органів за даними оперативного обліку платежів.

 

3. Недоїмка: порядок визначення, джерела погашення

 

 

Податковий кодекс України не дає визначення недоїмки, він визначає лише податковий борг. Згідно з пп. 14.1.175 податковий борг — це сума грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов’язання.

Податковий борг (недоїмка) податкове зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), узгоджене з платником податків або встановлене судом (господарчим судом), але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов’язання.

ПБ =ПЗ + П (1.1)

Пб – податковий борг,

ПЗ – податкове обов’язання+ штрафи,

П – пеня на ПЗ.

Випадок податкового боргу – це наявність податкового боргу у одного платника за одним платежем.

Випадок податкового боргу вважається відкритим у разі виникнення у платника суми податкового боргу >= 0,01грн.

Випадок податкового боргу вважається закритим, коли сума такого випадку дорівнює нулю.