Оцінка вартості капіталу акціонерного товариства. Венчурний капітал
3

Розділ 1. Теоретичні питання

 

1.1. Оцінка вартості капіталу акціонерного товариства

 

 

 

Під вартістю капіталу слід розуміти те, у скільки обходиться підприємству весь капітал, що використовується. У широкому розумінні вартість капіталу – це розмір фінансової відповідальності, яку бере на себе підприємство за використання у своїй діяльності власного і позикового капіталу. У такій інтерпретації поняття «ціна (вартість) капіталу» дуже близьке за економічним змістом до поняття «рентабельність капіталу», а тому є одним із основних у теорії капіталу.

Оцінка вартості капіталу акціонерного товариства дуже корисна для порівняльного аналізу ефективності авансування коштів у його діяльність, а також для вироблення його власної інвестиційної політики.

Така оцінка на підприємстві поступово здійснюється в кілька етапів:

1) оцінка вартості власного капіталу;

2) оцінка вартості позикового капіталу;

3) оцінка середньозваженої ціни капіталу.

Проблема визначення вартості власного капіталу в акціонерних товариствах є складною. Невипадково в економічній літературі з цієї проблеми розглядають різні підходи до визначення ціни власного капіталу. Серед них можна виділити такі:

1) на основі дивідендів

2) на основі доходів;

3) на основі визначення ціни капітальних активів (МОКА або САРМ – від англ. Capital Asset Pricing Model).

Перший підхід полягає в тому, що вартість власного капіталу визначається поточною вартістю дивідендів, які акціонери або отримують, або очікують отримати від підприємства. Логіка концепції полягає в тому, що явні або очікувані витрати чистого прибутку у вигляді дивідендів