Аналіз грошових потоків підприємства. Аналіз ліквідності підприємства
3

Розділ І. Теоретична частина

 

1.1 Аналіз грошових потоків підприємства

 

 

Господарські операції підприємств супроводжуються грошовими потоками, що забезпечують оцінку надходження, ви­трат та переміщення фінансових ресурсів і активів. Процес руху коштів відбувається у часі і просторі під час обслуговування всіх видів господарської діяльності. Від повноти і вчасності забезпе­чення процесів постачання, виробництва і збуту грошовими ре­сурсами залежить рівень ефективності господарювання.

Грошові потоки підприємства характеризується сукупними доходами і ви­тратами, що забезпечуються надходженнями і виплатами грошо­вих коштів і відповідно позитивним та негативним їх рухом.

У кожному випадку грошовий потік означає фактичну вели­чину розподілених у просторі і часі надходжень і виплат грошо­вих коштів, що формуються в процесі діяльності господарюючих систем, сферу яких становлять господарсько-виробничі, органі­заційно-господарські та внутрішньо-господарські відносини.

Однією з основних умов стабільного фінансового стану підприємства є надходження грошових коштів, що забезпечує покриття його поточних зобов’язань. Відповідно, відсутність такого мінімально необхідного запасу грошових коштів свідчить про фінансові труднощі підприємства. В той же час надмірна величина грошових коштів свідчить про те, що реально підприємство несе збитки, пов’язані з інфляцією і знеціненням грошей. В зв’язку з цим виникає необхідність оцінити раціональність управління грошовими коштами на підприємстві.

Аналіз грошових потоків пов’язаний із з’ясуванням причин, які вплинули на збільшення (зменшення) припливу грошових коштів та збільшення (зменшення) їх відпливу. Це можна робити як за довгостроковий період (декілька років), так і за короткостроковий (квартал, рік). Такий аналіз має безперечний інтерес, якщо він буде здійснений за період, що відображає певний етап в діяльності підприємства, наприклад, з моменту створення, випуску нової продукції, закінчення реконструкції тощо.