Чекова форма розрахунку
9

-       банківські валютні перекази; принципи міжнародних банківських розрахунків і кредитів;

-       інші міжнародні банківські послуги.

Основні суб’єкти міжнародних розрахунків вступають у відповідні відносини, які пов’язані з рухом товаророзпорядчих документів і операційним оформленням платежу, для покупця це, насамперед, забезпечення виконання угоди поставки, тоді як для продавця це, передусім, отримання платежу в установлений термін.

Основними суб’єктами міжнародних розрахунків є експортери та імпортери, а також банки, що їх обслуговують. Так, для раціонального і своєчасного здійснення міжнародних розрахунків банки відкривають і підтримують необхідні валютні позиції у різних валютах відповідно до структури та строків майбутніх платежів і проводять політику диверсифікації своїх валютних резервів.

 

1.2 Форми безготівкових розрахунків як інструмент для їх проведення

 

 

Безготівкові розрахунки не обмежуються лише банківськими операціями.

В грошовому обороті можуть мати місце взаємні розрахунки. Такі розрахунки,як правило, здійснюються поза банками.

Оскільки всі підприємства і організації повинні обов'язково зберігати свої грошові кошти на рахунках в банках, то на практиці їх взаємовідносин повинні використовуватися певні форми платіжних документів. Вони заповнюються підприємством і служать для банку розпорядженням по списанню чи зарахуванню грошових засобів на рахунок підприємства.

Всі платіжні документи повинні відповідати вимогам встановлених стандартів і мати в обов'язковому порядку наступні реквізити:

- найменування розрахункового документа;

- номер, дата, місяць і рік виписки;

- найменування та номери банків платника і одержувача коштів;