Сутність і зміст управлінської діяльності
15

- галузь людського знання, що допомагає здійснити функцію щодо керівництва людьми.

Із соціально-психологічної точки зору, менеджмент (як діяльність, процес) – це взаємодія менеджера (керівника) з іншими людьми (підлеглими партнерами, керівниками тощо), що забезпечує їхню скоординовану активну участь у досягненні поставленої мети.

 

3. Дослідження в сфері управління освітою в Україні

 

 

Освіта України сьогодні переживає період глибинних змін, які зумовлені багатьма чинниками, серед яких важливе місце посідають трансформаційні процеси в соціальній сфері та формування нових цілей в освіті – роль  школи набуває особливої значущості у становленні й розвитку особистості,  визначенні її життєвих пріоритетів та окресленні планів на майбутнє.

Проаналізувавши науково-педагогічні дослідження у сфері управління освітою можна визначити, що сьогодні в Україні актуальною є потреба у підготовці фахівців менеджменту освіти, які були б здатні реалізувати відповідні сучасні знання світового менеджменту в освітній галузі.

Слід зазначити, що сучасний педагогічний менеджмент нерозривно  пов’язаний з історичним розвитком управлінської думки.

Розвиток управлінської думки в Україні неможливо розглядати у відриві від Росії. Становлення управління в галузі освіти сягає часів Київської Русі. Зазначимо, що для цього періоду характерним було використання окремих теоретичних положень у практичній діяльності.

Подальший розвиток управління в освіті пов’язаний із появою церковних храмів, які надавали первісну освіту і займалися підготовкою службовців для церкви та держави. Особливе місце займали освітні школи, які утримувалися за рахунок братства, громади і передбачали навчання дітей всіх православних.