Американські депозитарні розписки
13

РОЗДІЛ 3. Види АДР та застосування їх в Україні

 

Усі програми депозитарних розписок поділяються на ті, що спонсоруються, і ті, що не спонсоруються. У першому випадку розписки випускаються на підставі угоди, підписаної між емітентом і депозитарієм. Депозитарій виступає як агент і для емітента, і для іноземної компанії, що одержує ADR. У другому випадку випуск розписок здійснюється одним або кількома депозитаріями за вимогою акціонерів. "Неспонсорована" програма ініціюється, наприклад, інвестиційним банком, який придбає акції на внутрішньому ринку, вносить їх на зберігання і випускає власні цінні папери на базі тих, що знаходяться на Кастодіальному зберіганні. Емітент може навіть не підозрювати про існування розписок на його цінні папери. Хоча останній метод був дуже поширений у минулому, тепер органи регулювання відносяться до нього несхвально, оскільки вважається, що він перешкоджає вільному обігу реальних цінних паперів і цілком може призвести до невідповідності в розподілі вимог по розкриттю інформації емітентом. Тому зараз такі розписки можуть обертатись тільки на позабіржовому ринку (крім NASDAQ – National Association of Securities Dealers Automated Quotation  — Автоматизовані котирування Національної асоціації дилерів цінних паперів).

Існує чотири види ADR (серед тих, що спонсоруються), які відрізняються між собою за строгістю вимог, що пред’являються законодавством США до випуску цінних паперів. Відповідно, чим менш “вимогливий” випуск, тим меншим є обсяг інвестицій, на які може розраховувати емітент. Це такі програми:

1. Програма ADR першого рівня представляє собою найпростіший спосіб виходу на американський ринок. Вона передбачає обіг депозитарних розписок на позабіржовому ринку, тому компанії не потрібно проходити лістинг (спеціальні процедури для допуску її цінних паперів для обігу на біржі). ADR першого рівня торгуються також в електронній системі торгів. Взагалі вимоги законодавства до випуску депозитарних розписок цього рівня найменші. Зокрема, звітність емітента може бути складена за стандартами країни походження компанії (але перекладена на англійську мову). Таким чином, основною вимогою SEC до емітента в рамках ADR першого рівня є дотримання ним законодавства своєї країни.