Соціальна адаптація обдарованих дітей до умов загальноосвітньої школи
30

інтернатами; надання щомісячної допомоги для обдарованої дитини; реалізація переважного права на встановлення домашніх телефонів; першочергове безплатне особисте обслуговування в амбулаторно-поліклінічних закладах усіх типів та видів; безплатний проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі), автомобільним транспортом загального користування (за винятком таксі) у сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів в межах області за місцем проживання.

Значна увага приділяється соціально-педагогічним аспектам підтримки обдарованої учнівської молоді. В Указі Президента України «Про заходи щодо розвитку системи виявлення та підтримки обдарованих і талановитих дітей та молоді» особлива роль у підтримці обдарованості учнівської молоді надається Національному центру «Мала академія наук України». На сьогодні Національний центр «Мала академія наук України» є  провідним закладом, що виконує загальнодержавні функції з пошуку та підтримки юних обдарувань, стимулювання їх творчого потенціалу, розвитку наукової та дослідницько-експериментальної діяльності вихованців (учнів, слухачів). З цією метою щорічно проводиться близько 30 всеукраїнських заходів науково-методичного спрямування та понад 40 масових заходів для обдарованої учнівської молоді. Запроваджуються нові освітні проекти, в тому числі міжнародні [38]. До Малої академії наук учнівської молоді зараховуються учні віком, як правило, від 14 років. Однак є випадки, коли в системі МАН нарівні зі старшокласниками змагаються учні 7-8 класів. Навчально-виховний процес у Малій академії здійснюється диференційовано – відповідно до віку, індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей, стану здоров’я учнів.

Особлива роль у підтримці творчої обдарованості належить закладам позашкільної освіти, серед основних завдань яких є [9, 20]: задоволення потреб вихованців, учнів і слухачів у творчій самореалізації; створення умов