Роль банківської системи у трансформації заощаджень у інвестиції
5

РОЗДІЛ 1.

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ТА ТРАНСФОРМАЦІЇ ЗАОЩАДЖЕНЬ НАСЕЛЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ БАНКІВСЬОГО СЕКТОРУ

 

1.1.          Сутність та поняття заощаджень та інвестицій в ринковій економіці

На сьогоднішній день економічна сутність інвестицій та заощаджень, особливо як категорій, що мають між собою певну залежність, досліджувалась багатьма вченими за допомогою різних інструментів та підходів. Тому відповідно до цих досліджень було сформовано значну кількість визначень даних понять.

За визначенням Кейнса, інвестиції  – це збільшення цінності капітального майна, заощадження – сукупне перевищення доходу над споживанням, тобто залишок доходу після того, як здійснено витрати на споживання [5, с. 24]. Згідно з його теорією, заощадження та інвестиції повинні бути однаковими, тому що кожне з них дорівнює перевищенню доходу над споживанням.

К. Р. Макконел  та С. Л. Брю визначили інвестиціі, як витрати на виробництво та накопичення засобів виробництва і зростання матеріальних запасів [12].

В Законі України «Про інвестиційну діяльність» зазначено, що інвестиціями  є  всі  види  майнових    та    інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої  створюється  прибуток  (доход)  або досягається соціальний ефект. Такими цінностями можуть бути:

   кошти, цільові банківські вклади, паї, акції  та  інші  цінні
папери  (крім векселів)

   рухоме та нерухоме майно (будинки, споруди,  устаткування  та інші матеріальні цінності)

   майнові  права  інтелектуальної  власності

   сукупність технічних,  технологічних,  комерційних  та  інших
знань, оформлених у вигляді  технічної  документації,  навиків  та
виробничого досвіду, необхідних для  організації  того  чи  іншого