Роль прямих податків у формуванні бюджетних доходів України
3

ВСТУП

Фінансове забезпечення функціонування держави, її соціально-економічний розвиток значною мірою обумовлені податковими надходженнями, які справляються до державного бюджету. Податкові надходження займають найбільшу частку серед інших методів централізації бюджетних ресурсів, а також посідають провідне місце серед інструментів регулювання економіки державою. Вони  найбільш адекватно та об’єктивно відображають стан національної економіки (економічне зростання або спад). А також, крім значної частки в структурі доходів бюджету,  податки є основним джерелом фінансування освіти, охорони здоров’я, соціального захисту і соціального забезпечення, а також економічної діяльності.

Актуальність даного дослідження полягає у необхідності аналізу структури державного бюджету України з метою виявлення та усунення недоліків в процесі  його реформування.

Метою дослідження є аналіз дохідної частини бюджету України. Основними завданнями є:

  1. Дослідити частку податкових надходжень в структурі бюджету України
  2. Розглянути структуру прямих податків та їх чисельність
  3. Визначити переваги та недоліки реформування Державного бюджету України у 2014 році та виявити його функціонування у 2015 році

Застосування податків, а зокрема прямих є одним з економічних методів керування і забезпечення взаємозв'язку загальнодержавних інтересів із інтересами підприємств, підприємців і працівників. За допомогою прямих податків здійснюється найбільший вплив на фінансово-господарську діяльність підприємств, визначаються взаємовідносини юридичних і фізичних осіб з державними і місцевими бюджетами, із банками, а також із вищестоящими організаціями. За допомогою податків держава одержує у своє розпорядження ресурси, необхідні для виконання своїх суспільних функцій. За рахунок податків фінансуються також витрати по соціальному забезпеченню, що змінюють розподіл доходів.