Умисне вбивство при обтяжуючих обставинах
9

1.     Види вбивств обтяжуючих обставинах.

У частині 1 ст. 115 дається поняття вбивства як умисного протиправного заподіяння смерті іншій людині. Крім того, в ст. 119 передбачена відповідальність за вбивство через необережність. Тому загальне поняття вбивства може бути визначене як умисне або необережне заподіяння смерті іншій людині. Заподіяння смерті іншій людині - це позбавлення її життя. 

За суб’єктивною стороною розрізняють вбивства умисні (статті 115-118 КК) і вбивства через необережність (ст. 119 КК). Умисні вбивства поділяють за ступенем суспільної небезпечності (тяжкості) на три види: так зване просте вбивство, тобто вчинене без обставини, що обрятують чи  пом’якшують відповідальність (ч. 1 ст. 115 КК); вчинене за обставин, що обтяжують відповідальність, так зване кваліфіковане вбивство (ч. 2 ст. 115), і вчинене за обставин, що пом’якшують відповідальність, так  зване привілейоване вбивство. Цей розподіл має дуже важливе практичне значення, оскільки у разі вчинення умисного вбивства за наявності і тих, й інших згаданих обставин вчинене належить кваліфікувати як вбивство за обставини, що пом’якшують відповідальність [7; с. 35].

Умисне вбивство без обставин, що пом’якшують чи обтяжують відповідальність (просте вбивство) – має місце в тих випадках, коли у вчиненому немає ознак вбивств, передбачених ч. 2 ст. 115 або статтями 116-118 КК України. Зокрема, за ч. 1 ст. 115 КК кваліфікуються вбивства, вчинені в бійці, з помсти, на ґрунті особистих взаємовідносин, з ревнощів, зі співчуття та деякі інші.

Умисне вбивство за обставин, що обтяжують відповідальність (кваліфіковане вбивство)  перераховано в пп. 1- 13 ч. 2 ст. 115 КК України. Для застосування цієї статті достатньо наявності хоча б однієї з указаних у ній обставин, які обтяжують відповідальність.

Розглядаючи питання про вбивство двох або більше осіб (п. 1 ч. 2 ст. 115) можна зазначити, що такий різновид вбивства має місце, коли фактично позбавлено життя двох і більше осіб, як правило, в одному місці та без значного розриву в часі. Такі дії охоплюються єдиним умислом, а мотиви, з яких позбавляються життя окремі потерпілі – можуть бути різними, а тому мова йде про єдиний (