Договірні відносини у сфері реалізації сільськогосподарської продукції
15

Висновок

Отже, проаналізувавши договірні відносини у сфері реалізації сільськогосподарської продукції можемо прийти до висновку, що у зв’язку із розвитком підприємницької  діяльності аграрних товаровиробників договори набули значної різноманітності.

Договір є правовою формою регулювання економічних відносин усіх без винятку аграрних підприємців і  така правова форма застосовується при здійсненні господарської та іншої діяльності виробників аграрної продукції у відносинах з іншими суб’єктами господарювання, державою та громадянами.

Аграрні відносини мають дещо свою специфіку, а тому договірні відносини у даній сфері можна поділити на  наступні три види щодо спільної, взаємної діяльності з  іншими господарствами, щодо реалізації  продукції та виробничо-технічного обслуговування та  щодо технологічного обслуговування підприємства.

Останнім часом відіграє біржова торгівля сільськогосподарською продукцією, яка може оформлятися трьома видами договорів: купівлі-продаж, постачання та міни. У межах наведених договорів можуть укладатися спотові угоди, що пов’язані з негайною  передачею прав та обов’язків щодо реалізації сільськогосподарської продукції (від 1 до 30 днів); форвардні угоди являють взаємну відстрочену передачу прав та обов’язків щодо реалізації сільськогосподарської продукції (від 30 до 360 днів); фючерські угоди – постачання продукції у майбутньому; опціонні угоди – поступка прав на майбутню передачу або набуття.