Розвиток автоматизації
1

Вступ

 

Розвиток світової техніки йшов в трьох головних напрямках. Один із них було створення машин для контролю і управління технологічними процесами. По мірі ускладнення задач управління удосконалювалися засоби і системи контролю і автоматизації виробничих процесів.

З’явилися автоматичні запобіжні установки від аварій при порушенні нормальних умов роботи. Одночасно були створені пристрої дистанційного управління в яких здійснювалось управління на деяких відстанях за допомогою механічних чи гідравлічних передаточних механізмів.

Важливим в розвитку автоматичних пристроїв є поява систем з зворотнім зв’язком від управляючого об’єкту до регулюючого пристрою. При цьому величина регулювання з її заданим значенням і управлінням здійснюються так, щоб усунути різницю між дійсним і заданим значенням цієї величини.

Далі розвиток автоматизації йшов в напрямку створення комплексних, оптимальних, само налагоджених систем ЕОМ.

Велику роль у розвитку автоматичного управління зіграла теорія автоматичного регулювання. Значний вклад в розвиток цієї теорії, внесли російські вчені: професор Вишнеградський і академік Лакунов.

Механізація і автоматизація виробничих процесів дозволяє підвищити продуктивність праці. Покращити якість продукції, скоротити продуктивні затрати. Крім того вони звільнюють людину від важкої фізичної праці, від роботи в умовах шкідливих для здоров’я і підвищують загальну культуру виробництва.

В машинобудуванні створені автоматичні лінії, у яких весь робочий процес протікає без участі людини.

Великий розвиток отримала автоматизація електричних агрегатів, хімічних підприємств і других галузей промисловості. Тут повністю АСУ забезпечує надійну і точну роботу агрегатів.