Активність матриксної металопротеїнази-2 в сироватці крові хворих на гемобластози
6

ндикаторними хворобами [Немцова, 2000].

Частота захворювань на 100000 людей дорівнює в западній Європі – 7,5, в США – 6,71, на території СНГ – 7,10. За даними Національного ракового реєстру України, в 1999-2001 роках стандартні показники хворих складали 15,0-15,3 на 100000 населення. Гемобластози частіше зустрічаються у чоловіків, частота захворювання підвищується з віком, досягаючи максимуму в 60-70 років [Перехрестенко, 2003].

Таким чином, тенденція до зростання захворюваності викликає необхідність визначення факторів ризику їх виникнення, розробки діагностичного алгоритму, диференційованого підходу до методів лікування.

Дослідженнями останніх років доведена перспективність широкого впровадження в клінічну практику визначення онкомаркерів, в тому числі і ферментів, з метою діагностики, оцінки поширення захворювання, моніторингу хірургічного,  хіміотерапевтичного та променевого лікування, що дає змогу вчасно виявляти рецидиви та віддалене метастазування [Atacag, 2012].

Розробка нових і удосконалення старих методичних підходів до виявлення ферментів і визначення їх активності дозволили істотно розширити спектр знань про них, дали можливість зрозуміти механізм роботи різних ферментативних систем. При  патології спостерігаються зміни, які викликані|спричиняти| як самим патологічним процесом, так і його наслідками - метаболічними порушеннями. При цьому можуть відбуватися:|походити| зниження або підвищення активності ферментів|, поява інших метаболітів| або їх аномальних форм, що не зустрічаються в здоровому організмі.

Останніми роками в літературі накопичена велика кількість даних, що свідчать про важливу роль досліджень активності ферментів в патогенезі, діагностиці та лікуванні багатьох захворювань.