Активність матриксної металопротеїнази-2 в сироватці крові хворих на гемобластози
9

1.1. Класифікація та будова металопротеїназ матриксу

 

Матриксні металопротеїнази (MMП) - родина цинк-залежних ендопептидаз, здатних руйнувати всі типи білків позаклітинного матриксу. Вперше MMП були описані у хребетних в 1962 році, пізніше виявлені у безхребетних і рослин. Відповідно до загальноприйнятої класифікації протеїнази, за механізмом катализуємої реакції, поділяються на чотири групи: цістеїнові (тіолові, сульфгідрильні), аспартатні (карбоксильні), серинові, матриксні металлопротеінази (ММП). До теперішнього часу відомо більше 30 представників родини ММП. На підставі даних структурної організації та субстратної специфічності в родині ММП виділені 4 підродини: колагенази, желатинази, стромелізінази і некласифіковані ММП (включаючи мембранного типу) [Woessner, 2000].

Колагенази - ММП-1, -8, -13, -18 - мають у структурі гемопексиновий домен, необхідний для розщеплення в специфічних місцях колагенів I, II і III типу. Найбільшу увагу дослідників направлено на вивчення колагенази-3 (ММП-13). Активність ММП-13 вперше була визначена в карциномі молочної залози [Fan, Wei et al., 2003 ]. Згодом було встановлено, що багато типів пухлин продукують цей фермент, серед них хондросаркома, меланома, езофагальна  та уротеліальна карцинома, карцинома шкіри, голови та шиї. Колагеназа ММП-13  здатна деградувати фіблярні колагени і проявляти желатинолітичну активність по відношенню до фрагментів колагену, утвореного в результаті колагенолізу. Основна роль в продукції цього ферменту відводиться клітинам строми. Рівень експресії ММП-13 в пухлині корелює з інвазивністю і прогнозує рак молочної залози [Zhang, Li  et al., 2003].

Желатинази - ММП-2 (желатинази А) і ММП-9 (желатинази В) - відрізняються від колагеназ наявністю в каталітичному домені тричі повторюваних фібронектин-зв'язуючих ділянок. ММП-2 і ММП-9 беруть участь у деградації желатину (денатурованих колагенів, колагенів IV і V типу), ламініну і деяких хемокинів. На клітинних мембранах МПП-2 активуються за допомогою з'єднання з МТ-ММП і комплексом урокіназа - рецептор урокінази. Сама ММП-2 активує ММП-1 та ММП-9 за допомогою протеолітичного відщеплення від них пропептидного домена. Активна форма ММП-2 секретується в позаклітинний простір, але може зберігатися на клітинній поверхні за допомогою з'єднання з інтегринами  [