Активність матриксної металопротеїнази-2 в сироватці крові гематологічних хворих
9

 

1.2. Класифікація матриксних металопротеїназ та їх тканинних інгібіторів

 

Нині відомо більше 20 ферментів, що входять до складу родини ММП. На підставі первинної структури, субстратної специфічності та клітинної локалізації їх розділяють, як правило, на 5 основних підродин: колагенази, желатинази, стромелізини, матрилізини і мембранно-пов'язані ММП. Проте деякі, нещодавно описані та недостатньо вивчені ММП, не відносять ні до однієї з названих підродин, а виділяють в окрему групу "інші ферменти".

1.2.1. Колагенази

 

До першої, найбільш вивченої підродини ММП відносяться колагенази. Нині відомо чотири представники цієї родини. Свою назву колагенази отримали за здатність гідролізувати нативний колаген в спіральній області.

За останні роки було показано, що колагенази мають більш широку специфічність, ніж вважалося раніше. Участь цих ферментів в інвазивному зростанні і метастазуванні пухлин дозволяє використовувати показники активності цих ферментів для прогнозувати перебігу хвороби [Нікітін, Мягкова, 1999; Kanomata, 2005].

Колагеназа 1 типу (ММП-1) - перший тканинний фермент, який був виявлений в 1962 р. у хвості пуголовка в період метаморфозу і функція якого полягала в гідролізі спіральної області колагену [MacNaul, 1990].

Нині відомо, що ММP-1 синтезується фібробластами, хондроцитами, макрофагами, кератиноцитами, ендотеліальними клітинами, остеобластами та цитокінами [Frisch, 1997]. Матриксна металопротеїназа-1 бере участь в деградації колагенових ниток в процесі ремоделювання екстрацелюлярного матриксу. Активність ММП-1, в якості маркерного ферменту визначають при ревматоїдному артриті, остеоартриті, інвазії пухлини, виразці рогівки, тканинному ремоделюванні, запальних захворюваннях кишечника, атеросклерозі, аневризмі та рестенозі. Mатриксна металопротеїназа-1 може також розщеплювати інші субстрати: казеїн, желатин, ентактин і лінкпротеїн хрящу. Більш того, цей фермент гідролізує мінорний колаген типів 7 і 10, а також желатин, білки сполучно-тканинного