Загальні закономірності виникнення держави. Особливості виникнення держави у різних народів
37

инія, Джорджія, Північна і Південна Кароліна);

2) «власницькі» колонії, даровані королем у власність приватним особам (Пенсильванія, Делавер та Мериленд);

3)самоврядні колонії, в яких усі органи влади обиралися населенням (Род-Айленд та Коннектикут).

Незважаючи на зазначене різноманіття, внутрішня політична організація колоній значно відрізнялася від державного устрою Англії і була більш демократичною. Політичні та економічні відносини з метрополією відзначалися політикою штучного стримування розвитку північноамериканських колоній, зовнішню торгівля яких було цілком поставлено під контроль Англії. Побоюючись появи в їхній особі могутнього конкурента на ринку промислових і сільськогосподарських товарів, парламент Англії ухвалював закони, які придушували колоніальну промисловість і торгівлю. Зростало також військове та адміністративне пригнічення з боку метрополії, що стало важливою передумовою війни за незалежність північноамериканських штатів.

Усвідомлюючи свої економічні й політичні інтереси, колоністи все більше прагнули незалежності. Важливо відзначити, що в основному вони були людьми, опозиційно налаштованими до Англії, її політичних, релігійних, культурних традицій. Їхні настрої сприяли зростанню об’єднуючих тенденцій, які виявилися у фактичному встановленні конфедеративних відносин між колоніями. Бенджамін Франклін став ініціатором перейменування колоній у штати.

Конфлікт між колоніями і метрополією набуває до 60-70 років XVIII століття конституційно-правового забарвлення. За допомогою декларацій (найбільший резонанс у суспільстві викликали Декларації прав 1765 і 1774 років) колоністи прагнуть примусити Англію рахуватися зі своїми правами в галузі економіки, правосуддя та державного устрою.