Конституція України- як основний закон держави
9

влада в Республіці здійснювалася за принципом її поділу на законодавчу, виконавчу, судову. У державі був проголошений принцип верховенства Конституції і законів України. Найвищий нагляд за точним і однаковим виконанням законів здійснювався Генеральним прокурором Української PCP, який призначався Верховною Радою Української PCP і був тільки перед нею відповідальний та тільки їй підзвітний.

Розділ IV "Громадянство Української PCP" визначив, що "Українська PCP має своє громадянство", проголосив рівність усіх громадян перед законом, незалежно від соціального і майнового стану, статі, освіти, походження, расової належності та ін.

Розділ V "Територіальне верховенство" проголосив, що територія Української PCP в існуючих кордонах є недоторканною і не може бути змінена та використана без її згоди. Порядок утворення національно-адміністративних одиниць встановлювався виключно Українською PCP.

Розділ VI "Економічна самостійність" - найбільший за обсягом з усіх розділів Декларації. Народ України визнавався власником землі, ЇЇ надр, повітряного простору, природних та інших ресурсів, які знаходилися в межах території Української PCP, а також власником економічного і науково-технічного потенціалу держави. Декларація визначила право Української PCP на свою частку в загальносоюзному багатстві, зокрема в загальносоюзних алмазному та валютному фондах, золотому запасі тощо. Вирішення питань загальносоюзної власності здійснювалося на договірній основі між республіками. Українська PCP проголосила створення власної банківської, цінової, фінансової, митної, податкової, бюджетної систем, а за необхідності могла впровадити свою грошову одиницю. Держава забезпечувала захист усіх форм власності.

Розділ VII "Екологічна безпека" встановив порядок організації охорони природи і порядок використання природних ресурсів.

Розділ VIII "Культурний розвиток" визначив принцип самостійності Української PCP у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного