Мікроміцетні комплекси покривів жуків р. Tenebrionidae в умовах м. Запоріжжя
37

Порівняльний аналіз родового складу мікроміцетів, виділених з покривів жуків міський біотопів (біотопи № 2 і № 3), показав певні відмінності як за кількісними так і за якісним складом (див. рис. 3.3). Так, більш різноманітним родовий склад мікофлори був на екземплярах, відібраних у Бородинському мікрорайоні - біотоп 2 (додаток А 2). Мікоценоз формували дейтероміцети рр. Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium, Penicillium, Trichoderma та мукорові гриби класу ZygomycetesДомінували гриби р. Fusarium, частка яких складала 23 %.

Мікроміцетні комплекси покривів чорнотілок, які були зібрані у Заводському районі - біотоп 3 (додаток А 3) - представлені грибами, що належать 5 родів, з яких домінували Penicillium (40%).  Значною була частка грибів рр. Alternaria, Verticillium (по 20%), до яких належать як фітопатогенні, так і еномопатогенні види грибів.

Як відомо, до класу Zygomycetes належать види рр. Abcidia і Entomophthora, більшість яких є ентомопатогенними для комах. Передача грибів від однієї комахи до іншої відбувається через спори при безпосередньому контакті між комахами, наприклад при копуляції, що може призвести до нагромадження ентомопатогенної мікрофлори в популяції комах, зокрема бджолиної сім’ї.

Серед виділених нами грибів реєструвалися види, що можуть бути умовно патогенними або патогенними для рослин. Так, гриби рр. Fusarium, Verticillium зустрічаються здебільшого на рослинах, викликаючи захворювання останніх.  Комахи в наслідок їх активної міграції, можуть бути переносниками цих грибів у інші місцеперебування і сприяти поширенню фітопатогенної мікрофлори.

Як зазначено в роботах О.Є. Марфеніної [53,54], у комплексах мікроскопічних грибів урбанізованих територій відбувається зміна таксономічної структури епіфітної та  ґрунтової мікрофлори, що відбивається у спрощенні родового і видового складу, зміні домінант і появі видів, які не притаманні для данного мікоценозу.