Наступность у трудовому вихованні дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку
11

1.2. Суть поняття “наступність дошкільної та початкової освіти”

Поняття «наступність» відноситься до ряду універсальних філософських і загальнонаукових категорій, носить об’єктивний загальний характер, проявляючись у природі, суспільстві та пізнанні; при цьому сама сутність цієї категорії передбачає наявність педагогічного аспекту. Наступність ніколи не виступає як випадковий процес, це завжди необхідне, закономірне явище, що забезпечує поступальний характер розвитку. Якщо в процесі будь - якої  зміни відсутній елемент наступності, то мова буде йти про прості відтворення, а не про розвиток.

Філософський словник дає таке тлумачення цьому поняттю: «Наступність, спадкоємність – зв'язок між різними етапами або щаблями розвитку, сутність якого полягає у збереженні тих чи інших елементів цілого або окремих сторін його організації при переході від одного етапу до іншого і взагалі при будь – яких якісних змінах» [1, с. 323].

Говорячи про значення наступності для розвитку суспільства, відмічають дві її сторони: внутрішню – змістовну та зовнішню – процесуальну, організаційну. Внутрішня (змістовна) сторона наступності визначається сутністю того досвіду, який передається. А зовнішня (процесуальна) сторона наступності забезпечується ефективною організацією передачі цього досвіду. Це стосується як матеріальних так і духовних утворень.

Поняття наступності широко використовується не тільки у філософських, але і в науках про людину: в психології, соціології, педагогіці. Так як поняття «наступність» трактується як філософська і педагогічна категорія, то його визначення в педагогічній літературі достатньо типове: наступність в навчанні – це послідовність у розміщенні навчального матеріалу, зв'язок і узгодженість ступенів і етапів навчально-виховної роботи.

З метою повноцінного формування особистості необхідне забезпечення цілісного виховного процесу на всіх вікових етапах, особливо при зміні соціального етапу дітей у зв’язку з їх переходом з дошкільного закладу до школи. Наявність при цьому наступності виховних завдань надзвичайно важлива, оскільки як показує досвід, цей процес відбувається найскладніше. Між тим у теорії і практиці дошкільної освіти і шкільного навчання більше уваги звертається на забезпечення наступності в змісті і методах навчальної діяльності. Таке однобічне вирішення проблеми утруднює роботу вчителя, не сприяє підвищенню загального рівня вихованості дитини, ускладнює її адаптацію до нових шкільних умов.