Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України
3

ВСТУП

Найпоширенішою підставою виникнення трудових правовідносин, а отже, і основним засобом реалізації права на працю, яке гарантовано Конституцією України кожній людині, є трудовий договір – угода між працівником та роботодавцем, за якою роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату та забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, що передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. При цьому і працівник, і роботодавець вправі припинити існуючі трудові відносини як за взаємною згодою, так і в односторонньому порядку. Проте, якщо працівник вправі це зробити у будь-який час без жодних пояснень, то право роботодавця на розірвання трудового договору за власною ініціативою є набагато обмеженішим: він може припинити трудові відносини лише за умови наявності підстав, передбачених законодавством і з дотриманням обумовленого законом порядку.

Розірвання трудового договору за п. 1 ст. 40 Кодексу Законів про працю України (далі – КЗпП) не є найпоширенішою підставою припинення трудового договору з ініціативи роботодавця, проте останнім часом, зокрема внаслідок активного розвитку ринкових відносин, ця підстава застосовується набагато частіше, ніж раніше. Цим і обумовлюється актуальність обраної теми та необхідність даного дослідження.

Дослідженням підстав розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу займалися Болотіна Н.Б., Пилипенко П.Д., Прокопенко В.І., Смирнов О.В., Чанишева Г.І. та інші вчені.

Метою наукового дослідження є визначення особливостей розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за п. 1 ст. 40 КЗпП. Тому робота зорієнтована на розв’язання таких завдань:

-   визначити поняття та дати загальну характеристику змін в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату працівників як підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу