Електричні властивості полімерів
7

1.2. Основні уявлення про іонну і електронну провідність конденсованих речовин.

    При вивченні електропровідності слід враховувати, що рухливість носіїв може бути різною поблизу електродів і далеко від них. Це повязано з тим, що передача зарядів іонами на електрод здійснюється в приелектродному шарі, причому швидкість  руху іона в цьому шарі залежить від особливостей будови контакту діелектрик-електрод і приелектродних реакцій.

    Швидкість передачі зарядів іонами на електрод будемо характеризувати швидкістю їх руху в приелектродному      шарі. Утворення такого   приелектродного шару з

            Рис. 1.    можливо в результаті специфічної взаємодії речовини  діелектрика з електродом, особливостей будови поверхневих шарів зразка діелектрика або змін приелектродних шарів в процесі проходження іонного струму.

   Якщо діелектрик представити у вигляді двох шарів зі швидкостями руху іонів в при електродному шарі і далеко від електродів (рис. 1), то для випадку, коли в діелектрику рухаються два іони, причому, ,, згідно з рівнянням безперервності струму (4) стаціонарний (залишковий) струм можна представити таким чином для середньої частини зразка (7) і для приелектродної частини (8):

                                                                             (7)

 

                                                                                                (8)

дe n ­– концентрація іоногена;  ­– ступінь його дисоціації.