Теоретичні та практичні засади інструментів грошово-кредитної політики
19

2.2. Проблеми  сучасних  інструментів  грошово-кредитної  політики НБУ

 

Вумовах трансформації економіки України виникають певні проблеми реалізації грошово-кредитної політики та впровадження її сучасних інструментів.

Вдеяких випадках вживається таке поняття як «монетарна політика»,

суть якого полягає у спроможності грошово-кредитної системи впливати на пропозицію грошей та процентна ставку, а вже через неї і на інвестиції.

Грошово-кредитна політика є одним із найдієвіших засобів макроекономічного регулювання. Але досить важкою є реалізація грошово- кредитної політики в умовах нестабільності.

На сучасному етапі приборкання зростання цін та підтримка інфляції на стабільному низькому рівні є одним із важливих питань.

В Україні з початку 2013 року відбулося прискорення інфляційної динаміки внаслідок стійкого зростання світових цін на продовольство та енергоресурси разом зі зростанням адміністративно регульованих цін та тарифів. В країні спостерігається дещо високий рівень інфляції.

Розмір обов’язкових резервів встановлюється до загальної суми залучених коштів банком у процентному відношенні. Різні норми обов'язкового резервування можуть встановлюватися для різних видів залучених коштів.

Якщо в країні наявна інфляція та в обігу перебуває великий обсяг грошової маси, НБУ підвищує норму резерву. Внаслідок цього зменшується ресурсний потенціал комерційного банку, наслідком є зменшення обсягів кредитування. Це веде до зменшення рівня прибутковості банківський установ. Тому для підтримки рентабельності на належному рівні, банки підвищують відсоткові ставки за кредитами. Таким чином зменшується обсяг грошової маси в обігу.