Формування моральної поведінки дітей дошкільного віку у процесі спілкування
3

Л. Божович, Л. Обуховой, Л. Колберга, Ж. Піаже, З. Фрейда, Д. Эльконина, С.Якобсона, А. Валлона. Даний напрямок досліджень у сучасній вітчизняній педагогіці за кількістю розробок, їх повноті та системності забезпечено слабкіше, ніж розумове, фізичне та інші види виховання. Якщо раніше в практиці дошкільних установ моральне виховання визначалося ідеологічними стандартами і обмежувалося знайомством з деякими моральними нормами (правилами ввічливості,етикету), а методи морального виховання ґрунтувалися на зовнішньому впливі на дитину (метод переконання, навіювання, етичні бесіди), то сьогодні домінуючими орієнтирами у визначенні змісту морального виховання повинні стати такі загальнолюдські цінності, як добро, справедливість, гуманізм. Сьогодні ми розуміємо, що наявність знань не забезпечує реального дотримання дитиною моральних норм. Виховуючи навички культурної поведінки, необхідно впливати на свідомість і почуття дитини і разом з тим подбати про те, щоб вона мала можливість тренуватися (і різноманітно вправлятися) в цих навичках. Виховання моральних навичок і звичок – найважливіша ланка формування моральної поведінки. Сформовані моральні звички дитини відбиваються, насамперед, на її культурі поведінки, зовнішньому вигляді, мові, на її ставленні до речей, на характері спілкування з оточуючими людьми.

Виходячи з вищевикладеного, а також аналізу науково-педагогічної літератури, були сформульовані мета, об'єкт, предмет дослідження, окреслено завдання роботи.

Мета дослідження: теоретично обґрунтувати й експериментально перевірити ефективність формування моральної поведінки дітей дошкільного віку у процесі спілкування.

Об'єкт – процес морального виховання дітей дошкільного віку.

Предмет – формування моральної поведінки дітей дошкільного віку у процесі спілкування.

Завдання дослідження: