Розроблення комунікаційної кампанії корпорації «АВК» та оцінювання її ефективності
17

5. Використання інструментів пропаганди та PR

Паблік рилейшнзце будь-яка платна форма особистого чи неособистого інформаційного впливу на громадськість з метою формування позитивного її ставлення до фірми, її діяльності та товарів, які вона випускає за допомогою засобів масової інформації. [4]

На практиці паблік рилейшнз (ПР) є всеохоплюючими, пов’язаними і з інформаційною працею, і з управлінням. Отже, одна з функцій паблік рилейшнз – це спеціальна система управління інформацією (зокрема соціальною) на підприємстві, якщо під управлінням розуміти процес створення і поширення інформаційної продукції засобами комунікації для цілеспрямованого формування бажаної суспільної думки.

Спеціалісти з паблік рилейшнз фактично є посередниками між організацією, яку представляють, і різними групами громадськості, тому на них покладається подвійна відповідальність (перед першими і другими).

Так як прес–релізи – це найбільш поширений спосіб передачі інформації, то в плані маркетингових комунікацій для компанії «АВК» буде доцільно використати такий спосіб донесення інформації.

Виходячи з того, що «АВК» має власний відділ з маркетингу та реклами, компанія самостійно планує і розробляє структуру і зміст прес–релізів та PR–статей, які надалі будуть представлені на власному сайті фірми та у бізнес–журналах таких, як «Комп&ньоН», «Товар лицом», «Статус» та «Бізнес».

Ефективним способом інформування споживачів про діяльність та новини компанії є існування власного сайту «АВК», на якому розміщується загальна інформація про діяльність та розвиток компанії, цікава та корисна інформація про кондитерську галузь, всі новини, що відбуваються із компанією. Оновленням та вдосконаленням сайту займається PR–менеджер компанії.