Допризовна підготовка молоді в професійно-технічних закладах
23

Посадових осіб, відповідальних за координацію, проведення підготовки з військово-технічних спеціальностей, призначає Міноборони, а також органи управління військових формувань, оперативних командувань, військові комісаріати. На них також покладено функції: контролю, організаційні, забезпечення, методичної допомоги, інформаційна.

Призовники, що направлені військовими комісаріатами на навчання, набувають правового статусу курсанта. Такими, що закінчили навчання, вважаються курсанти, які пройшли повний курс професійно-технічного навчання, одержали на іспитах позитивні оцінки з усіх предметів, успішно пройшли кваліфікаційну атестацію й отримали свідоцтво встановленого державного зразка [40].

Таким чином, допризовна підготовка та підготовка призовників з військово-технічних спеціальностей у ПТУ є обов’язковою складовою частиною загальнодержавної системи освіти, вона здійснюється з метою забезпечення військовими фахівцями Збройних Сил України та інших військових формувань у мирний і воєнний час відповідно до чинного законодавства.

Т. Бабич допризовну підготовку студентів ПТУ пов’язує з фізичною. Автор зазначає, що заняття доцільно проводити у спортивному залі, манежі, на плацу, на стадіоні, пересіченій місцевості, водоймах; ігри на відкритому повітрі під час свят [3].

Також науковець пропонує нормативно-правовий комплекс, що передбачає можливість обліку рекомендованих випробувань з фізичної підготовки:

-   човниковий біг 3х9 м;

-   біг 30, 60, 100 м;

-   біг 1000; 1500; 2000; 2500; 3000 м;

-   стрибок у довжину з місця, потрійний стрибок в довжину з місця і стрибок в довжину з розгону;