Допризовна підготовка молоді в професійно-технічних закладах
3

ВСТУП

 

Актуальність теми. Відповідно до статті 62 Конституції України [22], захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком громадян України. В статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» [12], військовий обов’язок встановлюється з метою забезпечення комплектування Збройних сил України та інших військових формувань, а також з метою підготовки населення до захисту Батьківщини.

На сьогоднішній день на допризовну підготовку молоді Міністерство освіти і науки виділяє 140 годин навчального часу, з яких, наприклад, на вогневу підготовку виділяється тільки 22 години. При цьому в багатьох школах (особливо в сільській місцевості) немає навіть навчальної зброї, не кажучи вже про проведення занять з практичною стрільбою з бойової зброї. В окремих школах не проводяться стрільби навіть з пневматичної зброї. Не краще становище і з інших предметів військової підготовки [4].

У сучасній науковій літературі актуалізуються дослідження, присвячені таким проблемам: підготовки громадян України до військової служби (В. Александров [1], Д. Іщенко та В. Мірошніченко [19] та ін.) та захисту Вітчизни (В. Баришніков та О. Неймирок [4], М. Коробов [28] та ін.), у тому числі засобами фізичної культури (Г. Бесарабчук [5], І. Ільницький та А. Окопний [18] та ін.), військово-спортивних ігор (Г. Коломоєць [21] та ін.) та на основі козацьких традицій (В. Глушук [7], О. Демінський [11], О. Кириченко [20] та ін.).

Водночас актуальними для написання реферату є наукові праці, присвячені проблемі військово-патріотичного виховання учнівської (Т. Бабич [3], О. Гончаренко [8–9], І. Гордієнко [10], В. Зелений [13], М. Зубалій [15–16], В. Івашковський [17], В. Корицький [27], А. Леоненко [29–30], В. Лещук [31], Б. Мисак [33], О. Остапенко [37–38], Р. Проць [43–44] та ін.) та студентської молоді (С. Василенко [6], Я. Зорій