Сучасна клубна електронна танцювальна музика: основні проблеми розвитку жанру та технічні аспекти аранжування
3

ВСТУП

 

Актуальність теми дослідження. Одним із найважливіших завдань для музичного продюсера та композитора є створення та виведення на ринок актуального музичного продукту. Для здійснення цієї мети неминучим є проведення безперервного моніторингу музичного ринку, певних аспектів розвитку сучасних жанрів, аналіз динаміки змін смакових переваг та потреб цільової аудиторії. Для забезпечення процесу створення якісного та актуального музичного продукту необхідні висококваліфіковані спеціалісти – продюсери, композитори, аранжувальники, виконавці, звукорежисери, імідж-мейкери, менеджери тощо.

Процеси модернізації, глобалізації та вестернізації у сфері культури, стрімкий розвиток технологій, зокрема, загальна доступність до інформації та програмного забезпечення в мережі Інтернет, примхливість і вибагливість смакових переваг масової світової слухацької аудиторії зумовлюють появу нових музичних жанрів, які вимагають від кожного з вище зазначених фахівців не тільки пересічних навичок та багатолітнього досвіду роботи, а й ключових вмінь і майстерності.

Дані світових музичних чартів свідчать, що за останні 10–15 років попит аудиторії різко зростає на користь електронної музики. Однак електронна клубна танцювальна музика як поняття є на сьогодні не достатньо широко вивченою, систематизованою та обґрунтованою з наукової точки зору. Відтак аналіз сучасного музичного продукту, виявлення основних завдань, які потребують невідкладного ретельного розгляду, окреслення перспектив подальшого розвитку жанрів електронної та популярної музики в найближчому майбутньому є вкрай актуальним.

Технологічний прогрес сучасності з кожним роком значно полегшує процес написання та аранжування сучасної музики, надаючи більше можливостей для самовираження молодим талановитим композиторам. Відтепер функції композитора, аранжувальника та звукорежисера поєднуються в одному фахівці. Така гібридна діяльність здобула назву