Сучасна клубна електронна танцювальна музика: основні проблеми розвитку жанру та технічні аспекти аранжування
33

– один з найбільш відвідуваних сайтів, йому не потрібна реклама, розкрутка та просування. Це найкращий вихід із ситуації, коли потрібно балансувати між  користувачами та правовласниками.

 

2.2. «Селф-промоушен» музиканта в Інтернет-просторі

 

Даний термін походить з англійської мови і означає самопросування. Іншими словами, селф-промоушен означає власноручне виведення на ринок артисту, групи та будь-якого іншого проекту, що здійснюється без залучення продюсерів та спеціалістів у галузі PR.

Дана модель продюсування здобула не абияку популярність серед молодих артистів електронного танцювального жанру, адже не потребує значних витрат на заробітну платню команді фахівців, що мали б займатись рекламою, іміджем, залученням ЗМІ, керувати Інтернет-ресурсами артисту або проекту, тощо. В даному ж випадку, селф-промоушном займається беспосередньо сам артист або засновник мистецького проекту. Розкрутка та RP майже на 100% здійснюється через Інтернет. Це можуть бути і фан-сторінки в соціальних мережах, блоги новин, публікація найактуальніших відео в мережі «Youtube» або знайомство аудиторії з музичною творчістю через спеціалізованний музичний портал «Soundcloud».

Проте, найважливішу роль в просуванні електронного артиста відіграють релізи його творів на провіднмх світових лейблах, формат яких відповідає творчості артиста. Лейбл прямим чином впливає на ступінь популярності артиста. До релізу, композиція має неодноразово отримати підтримку, пролунавши в радіо шоу від багаточисельнмх іменитих Ді-Джеїв. Таке явище називається «промо». Дану тактику лейбли використовують для ознайомлення аудиторії з новим музичним матеріалом, реліз якого заплановано через деякий час. Приблизно за місяць до офіційної дати релізу, лейбл надсилає музичний мптеріал багатьом відомим Ді-Джеям безкоштовно, у якості промо. Чим більше артистів підтримують композицію в своїх радіо-шоу, тим більший попит вона матиме серед меломанів одразу після релізу. Продаж музичного кон