Сучасна клубна електронна танцювальна музика: основні проблеми розвитку жанру та технічні аспекти аранжування
79

3.3. Музичне комп’ютерне програмне забезпечення

 

Безумовно, серцем кожної студії, а також головним інструментом сучасного електронного композитора та аранжувальника є комп’ютер. За останні 20 років можливості комп’ютерного аранжування зросли в десятки разів. Сучасні програмні технології дозволяють максимально наближено та реалістично відтворювати звуки живих інструментів та вантажних аналогових синтезаторів за допомогою спеціальних бібліотек сем плів та, власне, семплерів. Це стало можливим, завдяки значному збільшенню масивів жорстких дисків на комп’ютерах. Наприклад, бібліотека симфонічного оркестру «Vienna»  має розмір понад 70 Гб, а про безчисленні бібліотеки для створення електронної танцювальної музики, годі й говорити.

Головним середовищем для створення музики за допомогою комп’ютера є секвенсор.

Секвенсор (від лат. sequestro – відокремлювати) – електронний пристрій, який, маючи великі сервісні можливості – до 8 звукових доріжок (треків) з монітором, показники розташування пісень, функцію дистанційної синхронізації, накопичувачі, старт, стоп, входження в запис, метроном тощо, – дозволяє програмувати автоматичне відтворення фрагментів музичних творів.

Як відомо, на сьогоднішній день для створення електронного аранжування, використовують програмне забезпечення на двох платформах:

РС (Microsoft Windows) та МАС (Apple Mac OS або Macintosh). Для кожної з цих двох платформ, в сфері комп’ютерного аранжування, сформувалася своя власна специфіка роботи. Так, аранжувальники, які працюють на базі платформи «РС» переважно використовують програмне забезпечення (секвенсори) «Steinberg Cubase»  або «Ableton Live», тоді як ті, хто працює на платформі «МАС» зазвичай використовують секвенсер «Logic» від «Apple». Проте, існують також вийнятки, оскільки «Cubase» та «Ableton Live» реалізовані для обидвох платформ «РС» та «МАС», в той час як «Logic» реалізован тільки під платформу «МАС», оскільки даний секвенсор є також продуктом компанії