Методика розрахунку податку на надра родовища поля шахти «Гвардійська» у складі ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат»
17

2.2 Фактори і методи оцінки залізорудних родовищ

 

Промислова цінність родовища обумовлена різноманітними факторами, які об'єднуються в основні три групи: соціально економічні, гірничо-геологічні та економіко-географічні.

Соціально-економічні фактори визначають потребу народного господарства в певному виді мінеральної сировини та шляхи її задоволення з урахуванням стану і розвитку продуктивних сил регіону, в якому знаходиться оцінювана родовище. При цьому розглядаються: сучасний рівень виробництва даного виду мінеральної сировини; можливості попутного отримання його з комплексних родовищ або заміни більш економічно і екологічно чистим видом сировини.

Гірничо-геологічні та технологічні чинники обумовлюють кількість і якість мінеральної сировини, можливості його видобутку і переробки з використанням прогресивної техніки і технології. Аналіз стану балансу запасів з урахуванням соціально-економічних факторів дозволяє виділити родовища для першочергового відпрацювання або рекомендувати збільшення виробничої потужності діючих підприємств за рахунок їх реконструкції.

Економіко-географічні фактори визначаються адміністративним і географічним положенням родовища, його кордонами і площею, кліматичними і мерзлотними умовами, особливостями Орогідрографії, сейсмічністю району, транспортними зв'язками, наявністю населених пунктів і сировини для виробництва будівельних матеріалів, забезпеченістю робочою сили, станом енергетичної бази, джерелами господарсько-питного і технічного водопостачання. Ці чинники обумовлюють величину поясних коефіцієнтів на капітальне і житлове будівництво, прокладку транскравців магістралей і т.п.