Ефективне використання машин
45

4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

 

4.1 Охорона праці

 

1.Вимоги до організації робочих місць.

Згідно з Постановою КМ України №442 та Наказу Міністерства праці та соціальної політики України №16 робочі місця повинні бути атестовані, визначені пільги, доплати, додаткові відпустки та інші пільги та компенсації для працівників, що працюють у шкідливих умовах.

1.1. Робочі місця по огляду, прийманню, розбиранню та складанню обладнання й машин слід обладнувати піднімально-транспортними пристроями і розміщувати так, щоб повністю виключалась можливість випадкового наїзду на працівників.

1.2. Робочі місця, у залежності від виконуваних робіт, повинні бути  обладнані: верстатами, стелажами, столами, шафами, тумбочками, при потребі сидіннями та іншими пристроями для зручного та безпечного виконання робіт, зберігання інструменту, приладів і деталей.

1.3. Верстати, стелажі, столи, шафи, тумбочки та інше обладнання повинні бути міцними і надійно закріпленими на підлозі, мати висоту, зручну для виконання роботи.

1.4. Розміри полиць стелажів повинні відповідати габаритам деталей, що укладаються, і мати ухил усередину стелажа.

1.5. Оглядові канави й естакади повинні мати направляючі для коліс машин, а також бути обладнані драбинами з двох кінців для спуску у яму.

1.6. Підлога й стіни оглядових канав необхідно облицьовувати плиткою або іншим вогнестійким облицювальним матеріалом.

1.7.  Естакади  обладнують перилами відповідно до вимог  ДНАОП 0.00-1.28-97.