Побудова корпоративної мережі з можливістю передачі відеозображень на відстань
53

Враховуючи, що до мережі інтернет підключено, м'яко кажучи, велика кількість комп'ютерів, тут може виникнути питання: «А як же знайти ту саму локальну мережу з IP-камерами?». При підключенні до інтернету модем отримує від провайдера динамічний IP-адрес, який і потрібно вказувати при віддаленому підключенні. Правда, проблема полягає в тому, що з плином часу він має властивість змінюватися. Рішенням може бути отримання у інтернет-провайдера статичної адреси. Хоча навіть з динамічним варіантом можна реалізувати віддалене підключення. В інтернеті існує досить багато безкоштовних динамічних DNS-сервісів, які можуть стежити за станом зміни IP-адреси. Клієнт, встановлений на комп'ютері, буде передавати дані в публічний сервіс, а там і можна буде знайти свій IP-адрес. Крім того, багато камер і маршрутизаторів можуть самі підтримувати DynDNS, тому наявність комп'ютера не обов'язково.

3.3 Підключення ІР-відеокамер

В самому простому випадку IP-камеру можна просто підключити до домашнього комп'ютера або ноутбука, оснащеного мережевою картою. В нашому випадку ІР-камеру потрібно підключити в локальну мережу. Відповідно, для комутації їх знадобиться спеціальний кабель і роз'єми. В якості з'єднувального кабелю, як і при прокладанні будь-якої невеликої локальної мережі, застосовується «вита пара», а в якості роз'ємів використовуються RG-45.

Практично всі мережеві відеокамери володіють дуже корисною вбудованою функцією «веб-сервер». Фактично, це набір апаратного та програмного забезпечення, який дозволяє користувачеві змінювати налаштування конкретної відеокамери, переглядати відео в режимі реального часу, встановлювати налаштування безпеки, здійснювати простим рухом мишки поворот відеокамери і т.д. Все, що треба, для того щоб звернутися до веб-серверу, це знати IP-адресу відеокамери, який вводиться в адресний рядок інтернет браузера (Internet Explorer, Opera, FireFox і т.д.) і пройти стандартну аутентифікацію користувача, ввівши логін і пароль. Меню веб-