Причини та зміст “Нового курсу” президента Ф. Рузвельта в США
5

 

 

 

    Розділ I

Передумови, причини та зміст кризи 1929-32рр. у США

   Говорячи про кризу 1929-32рр. у США, потрібно згадати про передумови розвитку економіки країни в до кризовий період. Це необхідно для того, щоб оцінити масштаби  всіх втрат, яких зазнала одна з найпотужніших економічних систем того часу.

   Досить позитивний вплив на розвиток економіки США справила Перша світова війна 1914-1918рр. Адже США, не беручи участі в війні на початковому її етапі, виступили в ролі великого експортера товарів для країн Антанти, які необхідні були для ведення війни з Німеччиною. Наприклад, США тільки 1916р. поставили зброї та військового устаткування воюючим державам на загальну суму 3 млрд. дол. Масштабні поставки зброї, медичних препаратів й інших товарів призвели до активізації всіх сфер економіки ( важкої та легкої промисловості, сільського господарства). США постачали продукти харчування, надали позик воюючим країнам на суму близько 11млрд. дол. Таким чином, США з держави боржника перетворилися  на всесвітнього кредитора.  Це посприяло не тільки розвиткові американської економіки загалом, а й давало можливість створювати нові робочі місця для населення, що в певній мірі покращило його матеріальне становище.[1]

   Докорінні зміни в американській економіці відбулися після закінчення Першої світової війни. Адже не було вже такої необхідності в масштабному виробництві та постачанні зброї, військового устаткування, продуктів сільського господарства та багатьох інших до країн Європи, промисловість яких занепала під час війни та почала своє поступове відновлення після її закінчення. Внаслідок скорочення виробництва у США збанкрутувало багато підприємств, заводів, фермерських господарств, скорочувалися робочі місця, звільнялися працівники та зменшувалася оплата праці.


[1] Ригіна О.М. Історія  держави і права Сполучених Штатів Америки: Новітній час ( 1914 – 2008рр.) – 2011р. –    с. 119.