Інтернет-банкінг. Переваги та недоліки
21

аналогічних систем і переліком регулярних заходів, здійснюваних в даних цілях, а також використанням спеціалізованих засобів захисту від провідних світових виробників [31].

Однак традиційно найбільша відповідальність за збереження ідентифікаційних даних в системі, їх коректне і безпечне використання лежить перш за все на користувача системи. Як правило, банки проводять роботу щодо запобігання шахрайства шляхом навчання користувачів системи Інтернет-банкінгу правилам безпеки.

При цьому поряд зі стандартними вимогами дотримання безпеки в даний час банки активно впроваджують функціонал, що дозволяє клієнтам забезпечити додатковий захист при використанні системи Інтернет-банкінгу та суттєво знизити рівень несанкціонованого доступу до їх банківських рахунків.

По-перше, це використання різних способів авторизації в системі. Наявність декількох альтернативних способів авторизації поряд зі зниженням рівня заперечень, що стосуються того чи іншого окремого способу, дозволяє клієнту використовувати прийнятний для себе варіант, що забезпечує необхідний рівень захисту банківських рахунків. Наприклад, можуть застосовуватися SMS-коди, кріптокалькулятори, електронний підпис та ін. SMS-код – цифровий код, який генерується банком і направляється у вигляді SMS на номер мобільного телефону. Традиційно в системі визначено термін з моменту його відправлення, протягом якого він діє. Після закінчення цього терміну код стає недійсним. Для отримання нового SMS-коду клієнта необхідно повторити спробу входу в систему Інтернет-банкінгу або здійснення операції.

Використання кріптокалькуляторов має на увазі здійснення певного алгоритму дій з використанням банківської картки клієнта для ідентифікації та отримання кодів доступу до системи. Кріптокалькулятори традиційно використовуються клієнтами, які здійснюють великі перекази в системі.

Електронний підпис передбачає використання наданого банком криптографічного обладнання з метою аутентифікації користувача в системі, а також для підтвердження здійснюваних ним операцій [20].