Принципи та стандарти викладки товарів
3

Глава 1. Реалізація третього рівня концепції мерчандайзингу: викладка товарів

1.1 Принципи та способи викладки товарів

Викладка товарів – це способи показу, укладання й демонстрації товарів у торговельному залі. Викладка товарів призначена для демонстрації, полегшення пошуку та вибору необхідних товарів, а також створення споживчих переваг.

Правильна викладка товарів дає можливість покупцям оглянути та вибрати необхідні товари з мінімальними витратами часу і максимальними зручностями.

Залежно від цілей мерчандайзингу викладка товарів зорієнтована на вирішення таких завдань:

- сприяти формуванню більш тісного контакту між товарами та покупцем;

- розподіляти пізнавальні ресурси покупця в торговельному залі;

- визначати рівень огляду та привабливості товару для покупця в торговельному залі магазину;

- створювати умови для "перехресного мерчандайзингу", який передбачає посилення впливу "товарів-продавців" на обсяги продажу товарів імпульсивного та пасивного попиту;

- забезпечувати кращі умови для окремих товарів і торговельних марок;

- сприяти досягненню конкурентних переваг магазину.

Основними принципами викладки є: оглядовість; доступність; відповідний санітарно-гігієнічний стан торговельного обладнання, на якому представлений товар; стан товарів "першого ряду"; наповненість полиць відповідним товаром; привабливість упаковки; постійне поповнення робочого запасу.

Розрізняють первинну та вторинну викладку товарів. Первинна викладка товарів являє собою розміщення певного товару з-поміж схожих товарів (категорій товарів) інших виробників або торговельних марок на