Глобальні проблеми людства та їх прояв в Україні
24

Але в той же час, не слід очікувати, що з підвищенням рівня життя автоматично зросте і народжуваність. Якби зв’язок був таким простим, не відбулося б істотного скорочення народжуваності в економічно розвинутих країнах. Зниження народжуваності – загальна історична тенденція, притаманна як високорозвинутим країнам, так і країнам, що перебувають на перехідному етапі. Крім формування несприятливої демографічної ситуації, це також має негативні соціально-економічні наслідки.

Демографічна політика України в сучасних умовах повинна бути направлена не тільки на стимулювання народжуваності, але і на зміцнення сім’ї, підвищення матеріального добробуту людей, зниження захворюваності і смертності.

Отже, демографічні процеси не можуть залишатися без уваги держави, оскільки вони торкаються найважливіших сфер життя людей і рівня економічного розвитку країн.

 

2.4 Характеристика прояву соціальних проблем

 

Серед наявних нині в Україні соціальних проблем червоною ниткою майорить житлове питання. Особливо гострою є ця проблема для молоді, що є найменш захищеною верствою сьогодні поряд з інвалідами та пенсіонерами. Складною є ситуація і у військовослужбовців, багато з яких навіть по звільненні в запас не отримують власного житла. [17].

Шкутильгає і пенсійне забезпечення, адже, скажімо, за часів СРСР (у перерахунку на сьогодні) середня пенсія була не нижчою від 1500 гривень. Сьогодні ж вона становить усього 700. Люди йдуть навіть на укладання принизливих договорів довічного утримання, за якими, отримуючи 500-600 додаткових гривень на місяць, заповідають свої квартири будь-кому.

Так званий розрив між найбагатшими і найбіднішими частинами населення в Україні сягає від 38 до 70 разів, і постійно збільшується. Понад 30% українців знаходяться за межею бідності, величезна частка населення України витрачає більшість свого місячного сімейного доходу лише на продукти харчування. Водночас у країнах Західної Європи є нормальним, коли на самі харчі сім