Глобальні проблеми людства та їх прояв в Україні
27

[26, 27].

Скрутною виглядає картина і на підлітковому фронті. У розвинутих, демократичних державах до осіб у перехідному віці ставляться особливо уважно, адже саме в цей час формується людська особистість. Оскільки школярам в не виповнилося 18 років і вони не є електоратом, про них практично не згадують. Тому недивно, що кількість злочинів, скоєних неповнолітніми, є доволі високою [21].

Перелік наведених вище соціальних проблем, звісно, значний. У межах цього дослідження були описані лише найбільш гострі й злободенні соціальні проблеми сучасної України. Натомість потрібно усвідомлювати, що гострі соціальні проблеми є підґрунтям політичної нестабільності та негараздів у державі; недостатні соціальні умови життя унеможливлюють зміцнення демократичного врядування та інститутів громадянського суспільства.

 

2.5. Політичні проблеми держави

 

Політику не слід плутати з управлінням (організаційною діяльністю, менеджментом тощо). Адже політика в своїй практиці далеко не завжди апелює до раціональності, тому, на чому будується якісне управління [10].

У сучасних демократіях, до числа яких, за формальними ознаками, можна віднести і Україну, вона будується навіть не на ідеї політичного ринку (бо сама ідея ринку, як ідея вибору альтернатив, безперспективна в суспільствах, де пріоритетним ресурсом є капітал), а на підтримці двох ідей:

-  ідеї легітимності політичного процесу як такого і здійснюють «влади» – в найширшій трактуванні.

-  ідеї про існування конкретного національної держави, його іміджу, образу, історії тощо.

Створення панівної нині в суспільстві системи несправедливого нерівності, яка була збудована на початку 90-тих років, приписують людям,