Сімейне виховання та його роль у формуванні особистості
17

Розділ 2. Організаційно-процесуальні засади формування особистості під впливом сімейного виховання

 

2.1. Методи формування особистості в умовах сімейного виховання

 

Методи сімейного виховання – це способи, шляхи, за допомогою яких здійснюється цілеспрямований педагогічний вплив батьків на свідомість і поведінку дітей для реалізації бажаного змісту та досягається виховна мета [21, с. 210].

Аналіз психолого-педагогічної літератури показав що єдина класифікація методів виховання дітей у сім’ї відсутня. Дослідники роблять спробу виділити основні і додаткові методи виховання. Спільними для різних класифікацій є такі методи: переконування, привчання, організація практичної діяльності, порада, прохання, зауваження, повчання, заборона (Г. Гмайнер); переконування, навіювання, привчання, вправляння, вимога, заохочення і покарання, особистий приклад батьків (І. Гребенніков), привчання, відволікання, контроль, вимога, винагорода, покарання (Дж. Добсон), навіювання, переконування, вправляння (А. Ковальов); прохання, інструкція, винагорода, покарання (К. Росс); переконування, привчання, терпіння, вимога, заохочення, покарання (Б.Спок).

Методи сімейного виховання поділяють на дві групи [18, с. 104-105]:

-  методи повсякденного спілкування, ділової, довірливої взаємодії і впливу, метод поваги до особистості дитини, метод переконування;

-  методи педагогічного і психологічного впливу на дитину з метою корекції її свідомості та поведінки: метод звернення до свідомості (роз’яснення, збудження, актуалізація психологічного стану, зняття напруги у взаєминах), метод звернення до волі та вчинків (навіювання, переконування, заохочення, покарання.

Таким чином, методи сімейного виховання становлять сукупність способів виховних взаємин батьків з дітьми, що допомагають останнім розвивати свою свідомість, почуття і волю, активно стимулюють (заохочують) формування