Сімейне виховання та його роль у формуванні особистості
29

Висновки до розділу 2

 

Визначені нами методи сімейного виховання не вичерпують всіх аспектів розв’язання цієї проблеми. Вона залишається актуальною і вимагає подальшої розробки ряду важливих питань, до яких належать: визначення педагогічних умов і пріоритетних напрямів сімейного виховання; педагогічне обґрунтування ресурсного забезпечення сімейного виховання; здійснення спеціального всеобучу батьків із метою підвищення їхньої педагогічної компетентності з проблем виховання дітей у сім’ї; удосконалення форм і методів взаємодії виховних зусиль школи, сім’ї та громадськості з метою всебічного гармонійного розвитку і формування особистості дитини.

Слід рахуватися з тим, що сучасна педагогізація сім’ї потребує науково-методичного та організаційного оновлення, спрямованого на гуманізацію взаємин батьків і дітей на спільних засадах діяльності, а також урізноманітнення форм і напрямків співпраці сім’ї та школи.

Настійним завданням сьогодення має стати не пошук окремих ефективних форм і методів підвищення педагогічної культури сім’ї, а обґрунтування і утвердження системи роботи школи з батьками за обов’язкової умови повсякденного її удосконалення. Така система має включати науково обґрунтовані компоненти, базуватися на точному і, по можливості, більш повному врахуванні роботи конкретної школи, координувати зусилля педагогів і батьків тощо. Врахування цих чинників дозволить визначити часові й якісні параметри роботи, періодичність і тривалість різних заходів для батьків, батьків і дітей, основні напрями роботи з сім’єю, особливо по запобіганню помилок у вихованні.