Створення позитивної навчальної мотивації у процесі формування вмінь англійського діалогічного мовлення
17

, якими вміннями діалогічного мовлення повинні володіти учні середніх класів на кінець навчального року.

На кінець 5-го класу учні повинні вміти (без попередньої підготовки) брати участь у діалозі, обмінюватися інформацією, чітко та послідовно висловлювати свою думку про конкретні факти і події, використовуючи при цьому всі види запитань, репліки спонукального характеру і такі діалогічні єдності, як запрошення, подяка, згода або відмова, пропозиція, контрпропозиція; наказ, запитання про умови виконання наказу або про його причину.

Комунікативна діяльність має бути визначена адекватними цілями, завданнями, умовами спілкування та комунікативним портретом партнера по комунікації.

Висловлювання кожного співрозмовника має бути побудоване на матеріалі 1-5-х класів і містити не менше 6 реплік, правильно оформлених у мовленнєвому відношенні.

Уже на кінець 6-го класу учні повинні вміти вести діалог, згідно з вимог зазначених у програмі для попереднього навчального року, але обсяг реплік зростає до 7. Відповідно на кінець 7-го класу умови для ведення діалогу залишаються такими ж, як і для 5-го і 6-го класів, однак кількість реплік у діалозі зростає до 8.

Наведені вище вимоги до навчання діалогічного мовлення були враховані при розробці системи комплексу вправ, що містяться у другому розділі нашого наукового дослідження.

 

1.3. Психологічні особливості учнів середнього шкільного віку шкіл з поглибленим вивченням іноземних мов

 

Учні 8 класів – це підлітковий вік, для якого характерна підліткова криза (11-15 років). Криза проявляється у негативних симптомах поведінки, у тимчасовому зниженні навчальної працездатності.