Міфологічна складова у романі Дж. Роулінг «Гаррі Поттер»: лінгвокогнітивний аспект
5

Гаррі Поттера перекладені на 65 мов, видані тиражем понад 400 мільйонів примірників [29].

Ідея першої книги («Гаррі Поттер і філософський камінь») прийшла в голову письменниці в 1990 році, коли вона їхала потягом із Манчестера в Лондон, потяг раптово зупинився на півдорозі між двома містами, і у вікно вона побачила худорлявого хлопчика у великих окулярах. Починаюча письменниця саме знаходилася у пошуку ідей для дитячої книги, писати яку вона планувала у якості способу заробітку, адже будучи безробітною гостро потребувала грошей. Відразу після приїзду Роулінг почала писати майбутній бестселер [10].

Великий вплив на розвиток твору мали події життя письменниці, її спогади про дитинство та шкільні роки, адже свої власні переживання Роулінг перенесла і на відображення шкільного життя головних персонажів твору. Велику роль відіграла також філологічна освіта письменниці, її гарні пізнання у сфері літератури та міфології, що значною мірою відбилося у міфологічній основі «Гаррі Поттера», яка і досліджується у даній курсовій роботі. Під час депресії у Роулінг народилася ідея дементорів – істот, що висмоктують з людини радість. Тема смерті батьків у книзі виникла у Роулінг під враженням від смерті її матері. Таким чином, твір тісно переплетений із картиною світу письменниці, подіями та відчуттями, які відбилися у її свідомості, як персональними, так і притаманними їй як представниці британської нації.

Художні тексти циклу творів Дж. К. Роулінг відносять до різних жанрів. Ряд дослідників зараховують їх до роману. Інші вважають цикл про Гаррі Поттера жанром фентезі і навіть «автономною областю», що іменується «дитяче фентезі», а також реалістичною шкільною історією з жанром фентезі [19, c. 5]. Здебільшого думки вчених розділяються між двома основними жанрами – казка та фентезі. У рамках даного дослідження будуть розглядатися обидва жанри, адже вони однаково відносяться до роману, який за своєю суттю є дитячим варіантом фентезі, що передбачає наявність у ньому казкових елементів. Можна сказати