Теоретичні основи біологічного різноманіття
13

Біорізноманіття у смузі переходу одного біому в інший є вищим, ніж у кожному окремо взятому біомі, що пояснюється взаємним проникненням видів організмів у суміжні біоми. Взагалі це явище, яке називається «ефект узлісся», носить універсальний характер у природі. Воно зустрічається як у глобальному масштабі (біосфера, біоми), так і на рівні елементарних екологічних систем (до краплі роси включно). Саме тому жива речовина концентрується на межі лісу і степу, болота і луки, на морських узбережжях і передгір’ях тощо.

Біорізноманіття важко визначити в цифрах. Вченим невідомо, яка сумарна чисельність біологічних видів: за різними даними, цифри коливаються від 5-ти до 30-ти мільйонів. До біологічних картотек внесено лише 2 мільйони видів, з яких тільки близько 50 000 перебувають під спостереженням дослідників. Для більш повного уявлення про біорізноманіття екологи розробили Living Planet Index (LPI), в якому відображуються дані, зібрані по 1686 видам-індикаторам по всьому світу за принципом, що нагадує біржові індекси. За останні 35 років цей індекс впав на 28 %, що свідчить про негативний стан з біорізноманіттям [3].

Країни з найбільшою кількістю біологічних видів – це Бразилія (басейн Амазонки), Індонезія, США, Росія (Сибір), Індія та Китай.

Біологічне багатство Австралії. Австралія — це унікальний континент, населений сумчастими і яйцеродними ссавцями, що довгий час знаходився в ізоляції від решти світу. Ввезення деяких видів (кролів, лисиць, кішок, щурів) разом зі змінами моделей землекористування призвело до рекордної кількості зниклих видів ссавців протягом останніх двох століть. З тих пір, як європейці оселилися в Австралії, дев’ятнадцять видів ссавців зникли повністю. Принаймні ще одній третині аборигенних видів загрожує зникнення. Головні причини – поступове знищення місць існування внаслідок розчищення земельних ділянок під сільськогосподарські угіддя, пожеж, завезення чужоземних видів та надмірний випас худоби. 

Найбільше видове різноманіття спостерігається серед мікроорганізмів, комах та мілких мешканців океану. Райони, які характеризуються найбільшим видовим різноманіттям