Теоретичні основи біологічного різноманіття
9

Духовну, культурну й естетичну цінності як підкатегорію цінностей непрямого використання або послуг, оскільки вони надають нам своєрідну послугу, збагачуючи наше життя (табл. 2).

Таблиця 2

Категорії утилітарної цінності біорізноманіття  [20]

Цінність прямого використання (товари)

Цінність непрямого використання (послуги)

Цінність пасивного використання

Харчові продукти, ліки, будівельні матеріали, волокно, паливо

Регулювання параметрів навколишнього середовища та кліматичних умов, запилення, кругообіг поживних речовин; духовна, культурна й естетична цінності*

Потенційна (або альтернативна) цінність1, цінність існування2, спадкова цінність3

*Деякі автори відокремлюють ці види цінності від тих послуг, що забезпечують базові життєві потреби, як-от повітря, яким ми дихаємо.

1 Потенційна цінність – майбутня цінність або в якості товару, або в якості послуги.

2 Цінність існування – цінність усвідомлення того, що щось існує.

3 Спадкова цінність – цінність впевненості в тому, що щось існуватиме й надалі для майбутніх поколінь.

 

Щоб жити й виживати в природі, людина навчилася використовувати корисні власти­вості компонентів біорізноманіття для отримання продуктів харчування, сировини для виготовлення одягу, знарядь праці, будівництва житла, отримання енергоносіїв. Біорізно­маніття має також важливе значення для людства з точки зору духовних цінностей. Для людей важливими є наступні цінності біорізноманіття [9]:

  1. Економічна цінність. Біологічні ресурси – це той фундамент, на якому збудова­на цивілізація. Вони є основою більшості видів діяльності людини, таких як сільське господарство, фармацевтика, целюлозно-паперова промисловість, садівництво і город­ництво, виробництво косметичних засобів, будівництво і переробка відходів.
  2. Рекреаційна цінність. Біорізноманіття також має велике значення для організації відпочинку. Головний напрям рекреаційної діяльності – отримання задоволення без руйнування природи. Мова йде про пішохідний туризм, фотографування, спостережен­ня за птахами тощо. Річки, озера, ставки, водосховища створюють можливості для вод­них видів спорту, водних прогулянок, купання, любительського рибальства. У світі індустрія екологічного туризму зростає швидкими темпами і включає в свою орбіту до 200 млн осіб щорічно.