Тип, мета організаційних структур управління та їх характеристика
9

розглядатись як одна з процедур щодо реалізації основних його функцій або виокремлюватися у самостійну проце­дуру в головному меню АРМ.

Діалогову процедуру складання документів можна організо­вувати в одну із таких способів:

  •      відповіді на запитання за змістом документа з подальшим видаванням на екран заповненого документа за формою, що відповідає типовій;
  •      уведення даних у електронні таблиці з використанням графі­чної символіки;
  •      уведення даних безпосередньо до машинної форми документа на екрані дисплея і т. ін.

Правильність введення контролюється програмними засобами із застосуванням різних методів виявлення помилок у реквізитах, рядках, документі, а також візуально користувачем на екрані. При цьому частина умовно-постійних і довільних даних формується для документа автоматично. Примірник документа заноситься до бази даних і може бути роздрукований з подальшим юридичним оформленням (підписи, печатка тощо).

Інформаційно-довідкова функція і функція складання доку­ментів реалізуються за спеціальним меню, в якому враховано особливості їх виконання.

 

4. Класифікація інформаційних систем.

      Автоматизовані інформаційні системи обліку належать до класу складних систем, які містять у собі велику кількість різ­номанітних елементів, що взаємодіють. Тому при створенні таких систем потрібно вирішити проблему декомпозиції, тобто їх поділу на простіші складові та подання меншим числом узагаль­нених елементів.

Ця проблема вирішується шляхом визначення структури ІС. Під структурою ІС при цьому розуміють характеристику внутрішнього стану системи, опис постійних зв’язків між її елементами.