Специфіка кожного виду відчуттів
21

Творчий характер діяльності живої істоти виявляється в тому, що завдяки діяльності він виходить за межі своєї обмеженості,перевершує свої ж генотипів обумовлені можливості. Однак величезний вплив на діяльність надають відчуття. Без них неможлива або була б дуже ускладнена, яка яку діяльність. Якщо ж у людини повністю або частково відсутній один з пізнавальних процесів (слух,зір, нюх, смак і т. п.), то це різко знижує рамки діяльності людини.

Шкірні відчуття - це найбільш широко представлений вид чуттєвості.

Завдяки дотику рука може відображати форму, просторове розташування предметів і в цьому відношенні є почуттям, паралельним зору. Тактильні відчуття дають знання про поверхні тіла, з яким сталося зіткнення: гладке, шорсткувате, липкі, рідке.

Шкіра покриває майже всю поверхню тіла людини і виконує багато найважливіших функцій. Завдяки надзвичайно великій кількості знаходяться в шкірі рецепторів вона є джерелом шкірної чутливості і виникнення безумовних і умовних рефлексів на скелетні м'язи і внутрішні органи.

У людини шкіра виконує незначну дихальну функцію, її газообмін становить близько 1% від загального газообміну і збільшується при підвищенні зовнішньої температури, під час м'язової діяльності і травлення. Через шкіру всмоктуються речовини розчиняють ліпіди, наприклад, спирт, ефір, йод. Вода зазвичай не всмоктується, але через шкіру проходять деякі гази, розчинені у воді, наприклад, сірководень.

Залози шкіри виробляють піт і шкірне сало. З потом у людини протягом доби у звичайних умовах виділяється близько 500 мл води, солі, кінцеві продукти азотистого обміну. Шкіра бере активну участь в обміні вітамінів. Особливо важливий синтез вітаміну Д під впливом ультрафіолетових променів.